pecal lele merupakan masakan tradisi bagi masyarakat Jawa. makanan tradisi turun temurun.
membuatnya sangat mudah sebenarnya.
anda cuma memerlukan;
beberapa ekor ikan lele (keli ) di siang bersih dan kemudiannya di goreng , jangan masak sangat..ketepikan.
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
cili api ikut suka
ketiga gahan ini di goreng terlebih dahulu hingga layu dn kemudiannay di kisar bersama 3-4 ketul isi cekur hingga lumat.
panaskan periok dn masukkan 1 sudu minyak kemudiannya masukkan bahan kisar, tumis sekejap dan maukkan ikan ikan tadi. Masukkan pula santan cair anggaran 2 cawan. biar menggelegak dan kemudiannya masukkan 1 mangkok santan pekat. biarkan hingga menggelegak dan bubuh lah garam secukup rasa, angkat. enak jika di hiris daun cekur dan ditaburkan sebagai hiasan
No comments:
Post a Comment