Bila tiba musim bunga durian berkembang dan kemudiannya mulai gugur tampoknya, dibawah pokoknya kelihaan memutih, terasa sayangnya ...kan
stigma nya memang ramai yang sudah tahu boleh di goreng, rasanya seakan tauge, masak lemak juga sedap tetapi tampuk bunga durian terbiar bagitu sahaja. itulah yang ingin saya kongsikan bersam nda semua di sini.
Masak lemak cili api tampuk durian.
bahan-bahannya
1 mangkok tampuk durian
15 biji cili api ( ikut suka nak pedas mana)
1 cawan ikan bilis
1 mangkok santan cair
1 mangkok santan pekat
2 batang serai
1 helai daun kunyit
garam
Cara memasaknya:
bersihkan ampuk durian dan rendam dalam air garam anggran 20 minit kemudinnya di toskan.
dalam periok, masukkan santan cair, masukkan juga cili api yang sudah di tumbuk bersama dengan ikan bilis, serai dan juga daun kunyit. biarkan hingga menggelegak.
masukkan tampuk bunga durian. kecilkan api dan tutup periok . biarkan selama 15 minit.
buka penutup, kacau rata dan kemudiannya masukkan santan pekat, kacau kerap sahingga menggelegak. jaga supaya santan tidak berketul dan pecah minyak.
bila tampuk Durian sudah empuk bolehlah masukkan garam dan kemudiannya diangkat.
rasanya seakan batang cendawan, kenyal dan enak.
No comments:
Post a Comment