Saturday, 20 June 2015

bebola nasi dan bayam

kadang kala, nasi yang berlebihan bila selalu buat nasi goreng bosan jugakan... kali ini saya ingin berkongsi membuat bebola nasi dan bayam.ianya bukan sahaja boleh dimakan bagitu sahaja, dimasak berlada ( spt gambar) malah sangat enak di buat sup.
bahan-bahannya;
1 mangkok nasi sejuk 
1 mangkok daun bayam
2 gelas air. ketiga bahan ini di kisar sahingga halus.
masukkan nasi dan bayam kedalam mangkok, tambah dengan:
2 biji telor
2 sudu makan lada hitam
2 sudu makan udang kering
1 cawan tepong jagung
1 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum.
garam
kacau sahingga sebati dan kental-spt kita nak buat cekodok.
panaskan air dalam periok, bubuh garam dan minyak sedikit, kemudiannya bentuklah bebola dan masukkan dalam air mendidih. biarkan hingga ianya timbul baru di angkat.
selepas tu terpulang anda nak masak sup atau masak apa sahaja.... yang penting kita tidak membazir, lebih-lebih lagi di bulan ramadhan ini



No comments:

Post a Comment