Monday, 29 June 2015

Koleh Kacang


kuih koleh kacang nie selalunya muncul bila bulan Ramadhan ( puasa). sebenarnya tidaklah sesusah mana membuatnya, cuma ketekunan mengacaunya, itu yangjadi masalah.

Kuih Koleh Kacang

Bahan-bahan
2 cawan santan pekat-( untuk buat tahi minyak.)

1 cawan gula merah- ( gula perang pun ok.)
2 sb gula pasir
2 cawan air

2 cawan santan
5 cawan santan cair
1 cawan tepung kacang hijau
Beberapa helai daun pandan disimpul
Secubit garam

Cara-cara
1.       Masak  2cawan santan sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan dalam 3 sudu besar  lebihan minyak dalam kuali.ketepikan.

2.        Dalam sebuah periok, masak gula merah, gula pasir, air dan daun pandan sehingga gula larut, Sejukkan dan ketepikan seketika.

3.       Satukan tepung kacang hijau,  2 cawan santan, garam dan air gula merah dalam satu bekas dan kacau hingga sebati.tapis.

4.       Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yg berisi lebihan minyak kelapa .  kacau  selalu agar tak bergentel . Masak hingga pekat dan menggelembung  ( meletup-letup ) , sehingga agak berkilat. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan lebihan minyak tadi.

5.       Taburkan dengan tahi minyak dan sejukkan sebelum boleh dipotong.

  Siap untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment