Sambal cili padi pucuk ubi goreng.
2 cekak pucuk ubi cuci bersih toskan hingga kering
1 cwn ikn bilis di goreng.(ketepikan)
3 keping tempe di goreng dan ketepikan
15 biji cili padi ( ikut suka nk pedas)
5 ulas bwg putih
10 biji bwg merah
Sedikit belacan kalau suka
Grm,sdkt gula
Sedikit minyak utk menumis.
1 cwn ikn bilis di goreng.(ketepikan)
3 keping tempe di goreng dan ketepikan
15 biji cili padi ( ikut suka nk pedas)
5 ulas bwg putih
10 biji bwg merah
Sedikit belacan kalau suka
Grm,sdkt gula
Sedikit minyak utk menumis.
pucuk ubi di goreng terlebih dahulu hingga garing dan di toskan .
Tumbuk cili padi,,b.putih.bwg besar dan belacan.panaskn minyak.tumis bhn2 tumbuk.api perlahan.tumis sampai masak.letak grm.serbuk perasa kalau suka dn sedikit gula.masukkn pucuk ubi yg dah di goreng.gaul balik2 kan tutup api.ikn bilis yg dh goreng td.di tumbuk kasar2.masukkn dlm pucuk ubi n gaul rata..kalau ingin kn ke lainan boleh lah mencuba bagi yang ingin mencuba dan menukar selera baru.sambal inisedap dan tahan di simpan lama.
No comments:
Post a Comment