SELASA, 27 JANUARI 2015
Jamu Kencur
Untuk minuman anda di pagi hari selepas letih dan lesu mengerjakan kebun dan kerja harian.
Bahan-bahan
3 sdm Beras yang di sangrai
1 ruas halia- seeloknya gunakan halia bara
2 sdm air asam jawa.
½ ketul gula melaka.
2 cawan air
Sedikit garam.
3 sdm Beras yang di sangrai
1 ruas halia- seeloknya gunakan halia bara
2 sdm air asam jawa.
½ ketul gula melaka.
2 cawan air
Sedikit garam.
Cara membuatnya
mula-mula beras disangan (disangrai), selanjutnya ditumbuk sampai halus
halia, kencur-cekur di tumbuk halus dan kemudiannya dimasak bersama air dan juga asam jawa setelah menggelegak ditapis dan bolehlah di minum.
Dapat menghilangkan lenguh-lenguh badan dan juga melegakan batuk
menikmati jamu hasil tangan sendiri adalah satu kepuasan berbanding membeli disamping kita boleh berjimat
No comments:
Post a Comment