Wednesday, 28 January 2015

pau labu

Labu memangnya boleh dipelbagaikan penggunaannya, kali ini saya ingin berkongsi dengan anda untuk membuat pau labu.

bahan-bahannya;

2 mangkok labu yang telah di rebus dan di kisar.
11/2 cawan tepong gandum
1/2    cawan tepong pulut
garam ikut suka.

satukan semua bahan menjadi doh yang tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras.

bahan untuk inti

1biji kelapa  agak muda buang kulit arinya
1 ketul gula kabung
1 helai daun pandan
1/2 gula pasir
2 cawan air
2 sudu makan tepung jagung

satukan air, gula kabung dan gula pasir dalam periok , masukkan daun pandan  dan kemudiannya biarkan menggelegak.

kemudiannya masukkan kelapa dan kacau sebati, akhir sekali bila dah sekata, maukkan tepung jagung, gaul rata dan kemudiannya boleh lah diangkat.

biarkan sejuk dan gentel bulat bulat supaya mudah .

ambil secubit adunan dan di leperkan, kemudiannya masukkan inti di tengah dan bentuklah sesuka hati anda,

masukkan dalam pengukus dn kukus selama 20 minit.


No comments:

Post a Comment