Thursday, 29 January 2015

Pajeri Labu

Pajeri Labu

bahan-bahnnya

1 mangkok  labu manis
3 sudu besar minyak
1 1/2 cawan santan pekat
3 sudu besar rempah kari daging (bancuh dgn air menjadi pes)
1 sudu besar kerisik
Rempah tumis (kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga)

Bahan untuk dikisar halus:

3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 cm halia
1 sudu besar udang kering

cara penyediannya
  1. Potong labu ikut suka
  2. Dalam periuk, panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama rempah tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari yg telah dijadikan pes. Masak hungga pecah minyak.
  3. Masukkan labu, kacau seketika. Tuang santan pekat dan kerisik. Masak sehingga kuah menjadi pekat.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  4. hias ikut suka



No comments:

Post a Comment