Friday, 30 January 2015

Lempeng apam goreng

selalunya saya membuat apam goreng  menggunakan gula, bagi mengelakkan gula yang tidak bagus diambil berlebihan, kali ini saya mngambil pendekatan untuk tidak menjadikannya manis sebaliknya dipadankan dengan sayuran.

bahan-bahannya;

3 sudu tepong beras
2 susu jagung kering hancur dan di kisar halus
2 sudu tepong gandum
1 sudu ragi yis
1 biji telor
garam secukup rasa
air secukupnya

cara membuatnya

1. campurkan semua bahan di dalam pengisar , bubuh air dan kisar sahingga menjadi  lembut dan sebati sebagimana kita biasa membuat adunan lempeng.
2. rehatkan adunan selama 30 minit.
3. lenser kuali dengan minyak, kemudiannya tuangkan adunan ke dalam kuali.
4. anda akan lihat permukaan lempeng anda berlobang-lobang, bila bawahnya dah kuning angkat terbalikkan.  sekejap dan kemudiannya angkat.

5. isikan ditebgahnya dengan sayur yang anda suka, sama ada masak atau mentah. saya suka makan dengan sayuran seperti sawi putih  dan juga bendi yang sudah di celur dan sedikit cili. terpulang pada citaraa anda.

istimewanya adalah jaging kering yang kita kisar , ianya akan memberikan kita rasa  berbiji yang enak untuk kitakunyah., kita juga boleh makan dengan sambal tumis ataupun kuah kari




No comments:

Post a Comment